En dag att fira (som inte borde behöva firas)

Minsann! För idag är det internationella kvinnodagen. Idag uppmärksammas många av de samhällsproblem som som särskilt riktas mot kvinnor, såsom våldsbrott mot kvinnor (85% begås av män), sexualbrott mot kvinnor (98% begås av män) kvinnlig könsstympning (sker varje dag), att kvinnor jobbar gratis från 15:53, för att bara nämna några.
Idag tar många svenska bloggare upp varför det är värt att uppmärksamma denna kvinnors dag och minst lika många vita kränkta män höjer sina röster för att förminska problemen och förminska kvinnornas talan. Det förstår jag mig verkligen inte på. För den som inte är en del av den utsatta gruppen kan väl knappast med logiska argument göra på detta vis? Det är ungefär som att vara en vit svenne-banan och uttala sig om att rasism inte existerar. Hur vet ni det liksom? Det gör mig både arg och ledsen.
Det är inte ni vita kränkta män som känner obehag när ni går ensamma ute på kvällen eller känner er obekväma när ni lämnas ensamma för några minuter på en bar en fredagkväll. Det är inte ni som får höra att ni är jävla boring när medelåldersmän söker er uppmärksamhet när ni inte är intresserade. Det är inte ni som tjänar mindre än era kollegor av motsatt kön. Det är inte ni.
Ur hjärtat | Feminism, kvinnor, rättvisa | |
Upp