Överlevnadsguiden - så vågar du åka iväg

Det här med att känna sig trygg är något som människan ständigt eftersträvar. Att bege sig utanför sin comfort zone kan vara skrämmande. Man vet att man kommer utsättas för situationer man inte har upplevt tidigare, kanske inte känna någon och kanske har man ingen aning om vad det är för plats eller hur det kommer att vara. Det är klart att det är lite läskigt att kasta sig ut i det okända, men den som inte vågar vinner heller inte.
 
Första gången som jag åkte iväg på egen hand var 2009. Jag var 19 år gammal, besviken över att inte ha blivit accepterad på arkitektskolan och bestämde mig för att göra något annat. Jag tog körkort, fyllde år och sen åkte jag iväg. Jag åkte till Spanien för att arbeta som au-pair i en spansk familj. Jag skulle prata engelska varje dag, som jag inte var van att göra, lära mig spanska och finnas till för barnen. Ett helt nytt liv, med helt nya vanor. Visst var det mycket som jag skulle ha gjort annorlunda idag, men det är en erfarenhet som jag inte skulle byta ut mot något annat. Jag har fortfarande god kontakt med min spanska au-pairfamilj och hade de inte varit för den upplevelsen hade jag kanske inte suttit på en ö norr om det norska fastlandet idag, haft en spansk käresta och planerat för ett år utomlands.
 
 
Att åka till en ny plats kräver lite mod. Hur ska man då göra för att våga åka iväg?
 
1. Tänk positivt. Oavsett hur det går kommer du att vara med om en äventyr och säkert ha många historier att bjuda på.
 
2. Du kan alltid åka hem igen. Om det inte blir som du tänkt dig och du känner dig missnöjd, åk hem.
 
3. Många har varit i din situation.
 
4. Du växer som person. Kanske når din sociala kompetens nya höjder och kanske kommer du på vad du vill göra med ditt liv. Kanske möter du människor som inspirerar dig på sätt du trodde var otänkbara. Och kanske lär du dig ett nytt språk!
 
5. Oftast är det temporärt. Om du ska åka utomlands i en termin, jobba en säsong på en medelhavsö eller något annat så kommer tiden gå snabbare än någonsin förut. När det börjar närma sig hemfärd blir du kanske lätt nostalgisk och överdrivet emotionell.
 
6. Tänk på nätverket du kommer att få. Hur lönsamt är det inte att ha goda vänner på olika platser som man kan hälsa på?
 
7. Om du får chansen är risken stor att du ångrar dig om du inte tar den.
 
 
Spansk sommar 2010
 
#1 - - milina.blogg.se:

bra inlägg! :)

Upp