Lite mer om Spanien

 Det är ett andra hem för mig. Jag har spenderat många timmar på resande fot för att ta mig dit. I ett olivoljans land fungerar inte saker på samma vis som i lagom-landet Sverige. I Spanien är allt och ingenting lagom på samma gång. Det ska vara disciplin med samtidigt avslappnat, människor ska vara vänliga och samtidigt leva upp till det beryktade medelhavshumöret. I ett land som länge har varit en diktatur tar det tid innan människor förstår hur ett land ska fungera. Och att det kan blir bättre. Det tar tid att våga ifrågasätta och gå ifrån gamla vanor. "Varför förnya sig när man kan göra på gammalt vis?" verkar vara ett outtalat motto.
I Sverige är det annorlunda, vi är annorlunda. Människor hungrar efter utveckling och vi välkomnar nya idéer. Tänk att det kan vara så stor skillnad mellan två västerländska länder i Europa. Men vi svenskar har minsann satt vår prägel på de spanska hemmen tack vare IKEA, även om de kanske inte förstår vad en osthyvel är bra för.
Men det är klart att vissa saker är faktiskt bättre där borta. Här kommer en lista på vad:
 
1. Sättet att äta på. Att kunna gå ut med sina vänner och ta ett par tapas och någon öl är billigt i Spanien. Det är helt enkelt så man umgås - genom mat.
 
2. Vädret. Det är väl ganska uppenbart? Även om det är geografiskt så är det sant. Såklart skiljer sig klimatet åt från norr till söder, men mildare vintrar har de, om än mycket varmare och ibland outhärdligt varma somrar.
 
3. Stoltheten. Den spanska stoltheten finns i varje spanjors hjärta, på gott och ont. Har man tur lär man känna någon som gärna berättar allt det fantastiska med den spanska kulturen och varför den är bäst i världen. I Sverige känner vi inte samma typ av patrotism. Det är synd att det nästan har blivit lite fult att vara stolt över sitt land.
 
4. Fiestas. Man omfamnar varenda liten helgdag i Spanien med stort tjohej. Är det feria (stor stadsfest) i stan klär alla kvinnor upp sig i flamencoklänning och männen tar på sig finskjortan. Man anstränger sig från topp till tå. Piffar till sig, sätter upp håret, smycken. Stort och mycket är grejen.
 
5. Den sociala kompetensen. Du behöver inte fundera på vad som kunde vara en bra ice-breaker mellan dig och främlingen som också väntar på bussen. Säg något, vad som helst. Typ att det är varmt/kallt/blåsigt/mörkt/soligt. Spanjorer klagar ofta och gärna på vädret och tar varje tillfälle i akt att få berätta för en utlänning om det spanska vädret.
 
6. Engagemanget. Är det dagen då man ska fira en random jungfru genom att pilgrimsfärda i en cowboyvagn dragen av oxar iklädd flamencoklänning/alternativ folkdräkt så gör man det.
 
 
 
Spanien kan bjuda på riktigt härliga vyer!
 
#1 - - Kjell:

Jättekul att läsa dina jämförelser och reflektioner, spanska modellen känns ju inte helt fel, gambas al ajillo, bara en sån sak :)

Svar: Haha! Gambas al ajillo är grejen! :)
At simone's

#2 - - JENNIFER - TRÄNING & förberedelserna för VOLONTÄR I TANZANIA:

AAAAHHH härlig vy!!

Svar: visst är det :)
At simone's

Upp